TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Zowel de Wet inkomstenbelasting als de Wet op de vennootschapsbelasting kent een aftrekpost voor giften. Als de gift wordt gedaan aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), wordt aan een voorwaarde om een dergelijke gift in aftrek te brengen voldaan. Voor giften aan een culturele instelling geldt een multiplier, waardoor een groter bedrag in aftrek wordt gebracht dan daadwerkelijk is geschonken. Voor uw cliënt kan deze extra aftrek en reden zijn om juist aan een culturele instelling te schenken.

Verschil in aftrek tussen periodieke giften en andere giften in de inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting kent twee vormen van giften die onder voorwaarden een persoonsgebonden aftrekpost kunnen vormen, te weten periodieke giften en andere giften. Een verschil tussen periodieke giften en andere giften is dat periodieke giften volledig in aftrek kunnen worden gebracht, terwijl voor andere giften beperkingen gelden. Andere giften komen pas voor aftrek in aanmerking voor zover zij samen het drempelbedrag overstijgen van € 60, of als dit hoger is, 1% van het verzamelinkomen voor toepassing van de persoonsgebonden aftrek. Daarnaast is de aftrek van andere giften gemaximeerd op 10% van het verzamelinkomen voor toepassing van de persoonsgebonden aftrek. Periodieke giften mogen daarentegen ongeclausuleerd in aftrek worden gebracht.

Giftenaftrek in de vennootschapsbelasting

Om een gift in aftrek te brengen binnen de vennootschapsbelasting gelden de volgende voorwaarden:

  • de gift moet gedaan zijn aan een ANBI of steunstichting SBBI;
  • de gift moet met schriftelijke bescheiden kunnen worden aangetoond; en
  • de aftrek bedraagt maximaal 50% van de winst met een maximum van € 100.000.

Multiplier voor gift aan culturele instelling

In de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting is sinds 1 januari 2012 een multiplier opgenomen voor de aftrek van giften (zowel periodieke als andere giften) aan culturele instellingen. Giften aan een culturele instelling mogen voor de aftrek in de inkomstenbelasting worden vermenigvuldigd met 1,25 waarbij een maximale verhoging geldt van € 1.250. Voor de vennootschapsbelasting bedraagt de multiplier 1,5 met een maximale verhoging van € 2.500. De maximale aftrek wordt dus behaald bij een schenking van € 5.000.

Wat is een culturele instelling?

Een ANBI die zich uitsluitend of nagenoeg uitsluitend (90% of meer) richt op cultuur, kan op verzoek worden aangemerkt als culturele instelling. Om te kunnen worden aangemerkt als culturele instelling is vereist dat uit de regelgeving en de feitelijke werkzaamheden van de instelling blijkt dat de instelling zich uitsluitend of nagenoeg uitsluitend richt op cultuur. Of een ANBI is aangemerkt als culturele instelling wordt gepubliceerd in het ANBI-register op de website van de Belastingdienst.

Uit de parlementaire geschiedenis (TK 2011-12, 33006, nr. 6, p. 21) volgt dat van een culturele instelling sprake is als de instelling statutair en feitelijk is gericht op het ontwikkelen van activiteiten ter realisatie (of het doen realiseren) van cultureel aanbod en/of het verspreiden van cultuur en/of het beheren en behouden van cultuur.

Een indicatie voor het zijn van culturele instelling kan zijn of dat de instelling is aangesloten bij een relevante brancheorganisatie of in aanmerking komt voor een subsidie op grond van cultuurbeleid van Rijk, provincie of gemeente (inclusief publiek gefinancierde fondsen). Ook bepaalde verenigingen die het particulier belang overstijgen en instellingen die de cultuursector versterken, komen in aanmerking, zoals kenniscentra cultuur en private cultuurfondsen (voorbeelden zijn het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB-fonds). Hierbij is van belang of deze instellingen (nagenoeg) geheel de hiervoor genoemde activiteiten ontplooien (TK 2011-20, 33003, nr. 17, p. 43).

Vragen?

Wilt u schenken aan een culturele instelling of zelf een culturele instelling opzetten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met mij hierover.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

13.886

Pages served

1.671.346

Retention

11.5 min

Interactions

1.110

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.